Herppi.netin ensimmäiset 10 vuotta - kuinka kaikki alkoi…

Hahmokuva

Joonas on foorumimme jäsen jo vuodesta 2002.

→ Uutiset

Viesti jolla Herppi.net julistettiin avatuksi Suomi24-foorumilla
Viesti jolla Herppi.net julistettiin avatuksi Suomi24-foorumilla. © Joonas Gustafsson

Useimmille käyttäjille Herppi.net on vain yksi foorumi muiden joukossa. Mutta joillekuille se on paljon enemmän. Ja mikä tekee siitä merkittävän myös kaikkien maailman foorumeiden joukossa on sen ikä: Herppi.net viettää tänä vuonna juhlavuotta 10-vuotisen toiminnassaolonsa kunniaksi. Suurin osa nettisivuista on vain muutaman vuoden ikäisiä

Herppi.net avattiin 4.3.2002. Avaaminen tapahtui niin, että foorumin kaikessa hiljaisuudessa pystyyn pistänyt joensuulainen herppiharrastaja Markku Hassinen (Nimimerkki Markku) lähetti tiedon uudesta palvelusta mm. Suomen herpetologisen yhdistyksen sähköpostilistalle ja Suomi24:n Terraario-keskusteluihin.

Aivan alussa Herppi.netillä ei ollut omaa palvelinta, vaan Markku pyöritti foorumia Joensuun yliopiston palvelimella, jonne hänellä oppilaitoksen opiskelijana oli pääsy. Monimutkainen yliopiston osoite "piilotettiin" lyhytosoitteen http://herppifoorum.cjb.net taakse.
19.4.2002 palvelulle avattiin oma verkkotunnus, www.herppi.net, joka alkoi toimia sivuston osoitteena. Itse palvelu kuitenkin pyöri edelleen, useamman vuoden ajan, yliopiston palvelimella.

Avajaispäivän aikana Herppi.nettiin rekisteröityi liki 20 jäsentä. Puolessa vuodessa rekisteröityneitä käyttäjiä oli jo reilu 300, ja he olivat lähettäneet noin 6600 viestiä. Vuodessa käyttäjiä oli jo lähes 900 ja viestejä 26 000.

Toukokuussa 2003, reilu vuosi foorumin avaamisen jälkeen juhlittiin Herppi.netin tuhannetta rekisteröitynyttä käyttäjää. Hän rekisteröityi palveluun aikaisin aamusta, minkä kunniaksi Markku heräsi sinä aamuna onnittelusoittoon. Tuhat käyttäjää (ja aikainen herääminen) palkittiin onnitteluilla ja foorumilaisten hankkimalla shampanjapullolla.

Herppi.net
Tältä Herppi.netin keskustelu näytti vuonna 2003.

100 000 kirjoitettua viestiä tuli täyteen alle 3 vuodessa. Tämän jälkeen tilastojen seuraaminen näin jälkikäteen on hankalampaa. Olisi mukava esittää kuvaaja Herppi.netin käyttäjä- ja viestimäärien kasvusta kautta vuosikymmenen, mutta vuosien varrella viestejä on hävitetty (ja hävinnyt), minkä lisäksi epäaktiivisia käyttäjätilejä poistettu. Niinpä kuvaajan piirtäminen tuon 100 000 viestin jälkeen ei valitettavasti enää ole mahdollista. Voidaan kuitenkin todeta, että palvelu on ollut suosittu. Se keräsi nopeasti enemmän rekisteröityneitä jäseniä kuin missään muussa herppiyhteisössä maassamme on koskaan ollut. Aiemmin aktiivinen Suomen herpetologisen yhdistyksen sähköpostilista lakkautettiin käytön puutteessa, koska kaikki käyttäjät siirtyivät Herppi.nettiin. Ja niin edelleen.

Herppi.net
Etusivu vuosimallia 2004

IRL

Herppi.netin suosio näkyi myös siinä, että yhteisö alkoi nopeasti elää myös nettimaailman ulkopuolella IRL (In Real Life, todellisessa maailmassa). Ensimmäiset Herppi.net livemeetit järjestettiin Helsingissä Korkeasaaressa, Eläinmuseossa, Sea Lifessä ja Suomenlinnassa. "Suokissa" on ajettu mm. Herppi.net Grand Prix, joka kisattiin neppis-autoilla. Myös silloin Hämeenlinnassa sijainnut Tropicario oli suosittu livemeettien kohde. Vuosien varrella monia Herppi.net livemeettejä on pidetty myös yksittäisten harrastajien kodeissa, erityisesti maakunnissa, missä ei Helsingin tapaan ole tarjolla eläintarhoja retkikohteiksi.

Herppi.net

Herppi.net

Herppi.net
Herppi.netin livemiitti Helsingin Sea Lifessä 8.2.2003

 


Herppi.net

Herppi.net

Herppi.net
Herppi.netin livemiitti Hämeenlinnan Tropicariossa ja sen jälkeen paikallisessa kuppilassa 22.3.2003

Tapaamisia järjestettiin muutamia vuodessa, ja niihin osallistui parhaimmillaan kymmeniä ihmisiä. Kun Korkeasaaren Africasia-talo valmistui, ja sitä oli mahdollista päästä Herppi.net livemeetissä päästä katsomaan jo ennen virallista ajavaispäivää, osallistujia oli niin paljon, että väki piti jakaa kolmeen ryhmään ruuhkan välttämiseksi.

Massatapahtuminen lisäksi Herppi.net on vaikuttanut lukuisten ihmisten välisiin suhteisiin myös pienemmässä mittakaavassa. Lukuisat ihmiset ovat löytäneet harrastuskavereita, uusia ystäviä ja jopa elämänkumppaneita Herppi.netin kautta. Ensimmäinen papin aamen Herppi.netin kautta tavanneelle pariskunnalle kuultiin elokuussa 2005.

Uusia tuulia

Kun Herppi.net kasvoi, sen ylläpito alkoi vaatia aina vain enemmän resursseja. Ihan alussa Markku hoiti kaiken yksinään, mutta myöhemmin edes Markun avukseensa rekrytoimat moderaattorit ja ylläpitäjät (joita silloin kutsuttiin 'admineiksi') eivät riittäneet. Lisäksi kun Markku valmistui yliopistosta, ei hän enää pystynyt käyttämään yliopiston palvelinta foorumin pyörittämiseen. Näin ollen foorumi siirtyi uudelle palvelimelle ja uudelle omistajalle.

Siirtymävaiheessa foorumia pyöritti hetken nimimerkki Caius, mutta kohtalaisen nopeasti palvelu siirtyi Matias Griesen (nimimerkki Matias) omistukseen. Marraskuussa 2008 pitkään toiminut foorumialusta sanoi sopimuksensa irti, ja Matias siirsi foorumin Joomla-alustalle.
Uusi alusta mahdollisti myös uusia palveluita, kuten edelleen käytössä olevan Gallerian "esi-isän", sekä sittemmin poistuneen reaaliaikaisen chatin.

 

Herppi.net
2009 käytössä oli uusi alusta ja uusi ulkoasu.

Uudet palvelut ja aina vain kasvaneet käyttäjämäärät vaativat myös uusia moderaattoreita, sekä aina vain tarkentuvat säännöt. Alussa foorumi pyöri pienellä porukalla ihan ilman minkäänlaisia sääntöjä tai moderaattoreita, mutta väkimäärän kasvaessa tilanne meni pahimmillaan niin pitkälle, että foorumin omistajaa kuultiin oikeudessa syytettynä herjauksesta, jonka joku käyttäjistä oli foorumille kirjoittanut. Suomen lainsäädäntö kun on sen verran omituinen, että nettikirjoituksista vastaa viimekädessä kyseisen foorumin omistaja, eikä suurisuu joka tekstin on sivustolle kirjoittanut! Onneksi tilanne on pahimmista ajoista parantunut: sekä sääntöjen ja valvonnan, että ihmisten yleisen nettikäyttäytymisen parannuttua.

 

Herppi.net
Keskusteluotsikoita vuonna 2011.

Viimeiset villitykset

Kuten Markunkin osalta, elämä vei myös Matiasta uusiin seikkailuihin, ja foorumin ylläpitäjyys on viime vuosina siirtynyt nykyään nimimerkillä Jred toimivalle Jared Mäenpäälle ja toisena ylläpitäjä toimivalle Hanna Forsströmille, nimimerkki paputtaja. Kuin historiaa toistaakseen Jared esitteli Herppi.netin toisen täydellisen uudistumisen, siirtymän IP.Board-alustalle täsmälleen Herppi.netin avaamisen kymmenvuotispäivänä 4.3.2012. Uusi alusta toi jälleen mukanaan uuden ulkoasun, uusia palveluita (kuten oikeasti torikäyttöön tarkoitetun Kauppatorin, sekä Jäsenkartan). Kuten uudistukset aina, tämäkin herätti alussa voimakkaita tunteita, mutta kuukauden uutta versiota käytetyään moni on tottunut uutuuksiin ja todennut uusimman version jälleen olevan entistä parempi ja käytettävämpi.

Herppi.net
Vuoden 2012 uudistuksessa erillinen etusivu poistui, ja keskusteluosiot tulevat heti näkyviin pääsivulta.

Vaikka Herppi.net on elänyt jo nettifoorumiksi pitkään ja ehkä sen "ensimmäinen kukoistuskausi" on jo takana, ei mikään ennusta Herppi.netin olevan poistumassa joukostamme. Aktiivinen keskustelu, uudet toiminnallisuudet, omistautuneet ylläpitäjät ja moderaattorit, säännöllisesti ilmaantuvat uudet rekisteröityneet jäsenet ja suurilla lemmikkieläinmessuilla näkyminen takaavat sen, että Herppi.netillä on taatusti edessään lukuisia uusia vuosia. On meidän kaikkien foorumilaisten tehtävä ja tavoite koettaa pitää huoli siitä, että Herppi.netin 20-vuotishistoriikissa saamme lukea 2010-luvun "uudesta kukoistuskaudesta", sekä lukuisista uusista tempauksista sivuston tiimoilta!

Kiitos meille kaikille hienoista kymmenestä ensimmäisestä vuodesta!

©Joonas Gustafsson

Yhteystietomme

Suomen Herppiharrastajat ry

Vaaralan talkootie 10 b
01230 Vantaa
Y-tunnus: 2550994-6
Pankkiyhteys: Nordea FI44 1237 3000 1189 24

www.herppi.net
[email protected]

Herppi.net

Suomen suosituin matelijafoorumi.

keskustelu.herppi.net
[email protected]


Ylös