Haastattelussa Mats Wikström

Hahmokuva

Shh ry:n hallituksen jäsen, toimittaja sekä aktiivi harrastaja.

[email protected]
→ Julkaisut → Haastattelut

Mats Wickström. ©

Kuka Mats on? Hän on sopivasti lihava mies parhaissa reisissään. Hän asuu Suomen Helsingissä kolmen kissan, noin sadan sammakon ja yhden avovaimon kanssa. Parhaiten hänet tunnistaa merirosvomaisesta naurusta joka yleensä raikaa mahdollisimman sopimattomalla hetkellä, pitkästä (usein harjaamattomasta) fledasta sekä äärimäisissä oloissa kultivoituneesta huumorintajusta.

Harras matsinbongaaja löytää hänet silloin tällöin herppi-netistä, vuosittain lemmikkimessuilta, Parhaiten ehkä kuitenkin Facebookin nuolimyrkkyryhmän, tai Suomen Dendrobatidae Yhdistyksen sivujen kautta. Myös Motörheadin, Leonard Cohenin tai Nine Inch Nailsin keikka voi mahdollistaa matsin seuraamista luonnollisessa elinympäristössään.

Myyttinen myrkkysammakkomies

Ensin olivat orkideat. Mutta pienoisviidakko ilman liikettä tuntui liian steriililtä. Hortonomikoulun opiskelijakaverin ansiota Mats hurahti nuolimyrkkyraiteille ja päätepysäkki ei vielä ole näkyvissä.

”Päätös ensimmäisten sammakoiden hankkimisesta muhi kauan. Kaverini Pete oli pitänyt
niitä 90-luvulta lähtien ja piti niistä esitelmän koulussa. Itselläni ei ollut käynyt mielessä, että sellaisia otuksia voisi edes pitää kotioloissa. ”

Nykyään opiskelukaverilla ei ole enää nuolimyrkkysammakkoja, vaan mantelloja, jotka ovat niiden afrikkalaisia serkkuja. Matsin kodissa nuolimyrkkysammakkojen määrä sen sijaan on räjähtänyt käsiin.

”Sammakkoni edustavat 19 lajia, joista kolmesta minulla on lisäksi eri värimuotoja. Kaiken kaikkiaan terraarioistani löytyy siis 22 erityyppistä sammakkoa.”, Mats kertoo. Hänellä ei ole lajiensa joukossa yhtä suosikkia, kaikilla on hänen mukaan omat hyvät puolensa.

”Tällä hetkellä tiirailen kuitenkin eniten Mannophryne olmonae lajin purkkiin. Suomenkielistä nimeä lajilla ei ole, Bloody Bayn myrkkysammakko olisi varmaan lähin. Tämäkin laji kuuluu sarjaan ruskeat sammakot joista minut sammakkopiireissä tunnetaan. Mielestäni hauskimpia ovat ne sammakot, jotka eivät heti ole näkyvissä. Vähän haastetta pitää olla.”

Ameerega silverstonei

Mats pitää myös siitä että nuolimyrkyt ovat itsenäisiä. Ne elävät omassa maailmassaan, eivätkä pahemmin ihmisistä välitä. Jotenkin ne kuitenkin tunnistavat tutun hahmon sillä saattavat täysin kadota jos joku tuntematon astuu sammakkohuoneen ovesta sisään.

Mikä sammakko sitten olisi seuraava Matsin toivelistalla? Hänen mielestään se on hassu kysymys, ja hän vertaa kysymystä siihen että karkkikaupassa pitäisi valita joko tai pätkiksien ja vadelmaveneiden välillä. Mahdoton tehtävä!

Uudet sammakot eivät tällä hetkellä ole prioriteetti, sillä Matsin aika kuluu vanhojen purkkien perusparannuksiin muuton jäljiltä. Tämän jälkeen niin häntä kuitenkin kiinnostaisi uusina lajeina Ameerega pongoensis tai A. altamazonica ’Copperback’. Ne kuitenkin lisääntyvät satunnaisesti ja vaativat tuonnin Kanadasta joten niiden saatavuus on epävarmaa.

Lähempää löytyy Hollannista Hyloxalus infraguttatuksen ja Allobates talamancaen ja Allobates femoraliksen kasvattajia. Nämä myös edustavat ruskeiden sammakoiden kaartia, joten ovat siitä syystä mielenkiintoisia hänelle. Ja lisäksi yksi ruotsalainen kasvattajatuttu on yrittänyt houkutella Matsia kolmen lajin paketilla, joten joka tapauksessa sammakkokirjo taitaa kasvaa entisestään…

Ameerega bassleri 'Sisa'

Mats-sedän ohjeet tulevalle nuolimyrkkyharrastajalle:

Näihin pieniin veijareihin hurahtaa helposti. Avainsana harrastukseen on ruokaeläimet. Ennen kuin asetut nuolimyrkkyjen kanssa yhteiseloon, sinun on pidettävä huoli siitä, että osaat itse kasvattaa ruokahyönteisiä kämppiksillesi. Huolehdi myös siitä että tunnet muita ihmisiä jotka kasvattavat ruokahyönteisiä ja että sinulla on valmis suunnitelma siitä, mitä teet kun viljelmät kaatuva. Esimerkiksi tieto siitä mitkä eläinkaupat tarjoavat banaanikärpäsiä myyntiin.

Mikäli kiinnostus nuolimyrkkysammakkoja kohtaan heräsi, niin älä epäröi vaan ota yhteyttä harrastajaan, ja käy hänen luona tutustumiskäynnillä. Dendrobatidae.fi, herppi.net tai sammakkolampi.net auttaa sinua löytämään harrastajia ja tietoa nuolimyrkkysammakoista.

Yhteystietomme

Suomen Herppiharrastajat ry

Vaaralan talkootie 10 b
01230 Vantaa
Y-tunnus: 2550994-6
Pankkiyhteys: Nordea FI44 1237 3000 1189 24

www.herppi.net
[email protected]

Herppi.net

Suomen suosituin matelijafoorumi.

keskustelu.herppi.net
[email protected]


Ylös