Haastattelussa Hannu Halme

Hahmokuva

Shh ry:n hallituksen jäsen, toimittaja sekä aktiivi harrastaja.

[email protected]
→ Julkaisut → Haastattelut

Hannu lemmikkimessuilla 2015. ©

Asuu Tampereella Atalassa keskellä eläintarhaa mihin kuuluu koira, kolme kissaa, papukaija, pari käärmettä, agakonna ja hirveä läjä selkärangattomia. Hurahtanut herppien ihmeelliseen maailmaan n.10v sitten silloisen tyttöystävän toimesta. Leipätyökseen on lemmikkikaupan myyjä.

Mikä sai sinut kiinnostumaan hämähäkeistä?

Hämähäkit ovat kiehtoneet minua niin kauan kun muistan. Jo pikkupoikana niitä tuli aina pihalla ihailtua. Hämähäkkien tavassa liikkua on jotain äärimmäisen kaunista ja kiehtovaa enkä varmaan koskaan kyllästy tuijottamaan vierestä kun hämähäkki kutoo verkkoaan.

Mitä eroa on tarantulilla ja ns. true spidereilla?

Tarantulien ja muiden Mygalomorphien hampaat osoittavat alaspäin, Araneomorphien eli “tavallisten” hämähäkkien hampaat osoittavat hieman sisäänpäin ja mahdollistaa puremisen ns. pinsettiotteella. Lisäksi Araneomorphieilla on yleensä kehittyneemmät kehruuelimet, jotka mahdollistavat erikoisemmat tavat käyttää seittiä. Yksikään tarantula ei esimerkiksi pysty kutomaan verkkoa tai vedä “turvaköyttä” perässään vaan niiden seitinkäyttö rajoittuu lähinnä tasolle “Elmu-kelmu”.

Miksi pidät juuri “true spidereista”?

Ne ovat yleisesti ottaen mielestäni kauniimpia. Lisäksi vaihtelua muodossa, käyttäytymisessä ja oikeastaan kaikessa on huomattavasti enemmän kuin tarantulissa. Vaa’an toisessa kupissa tietenkin painaa näiden yleensä pienempi koko, lyhyt elinkaari ja hieman vaativampi hoito.

Kuinka monta hämähäkkiä sinulla on?

Äkkiä laskettuna sain 52. Kesällä ei nyt tullut uusia kauheasti hankittua ja vanhoja on kuollut pois. Määrä on ollut pidemmän aikaa nyt vakiintuneena sinne 50-70 hämähäkin väliin. Eiku 53… Eresus meinas jäädä laskuista…

Mitä sinun mielestäsi aloittelevan hämähäkkiharrastajan tulee ottaa huomioon hankkiessa ensimmäistä hämähäkkiään?

Jäitä hattuun ja muistaa ettei kaikkea ole pakko saada heti. Harrastus on hyvä aloittaa jollain rauhallisemmalla ja mietomyrkkyisellä lajilla, ja kun alkaa olemaan kokemusta hämähäkkien kanssa toimimisesta niin silloin voi siirtyä vaativampiin ja/tai myrkyllisempiin lajeihin.

Hyvä on myös muistaa, että nämä ovat täysin villieläimiä eivätkä voi kesyyntyä. Käsittely on näille aina stressaavaa ja voi olla jopa hengenvaarallista, jos hämähäkki pääsee vaikka tipahtamaan. Nämä eivät ole lääpittäviä lemmikkejä. Jos haluaa facebook-kuvan jolla saa “yyh hyi ootpa rohkea”-kommentteja niin suosittelen isoja torakoita.

Yhteystietomme

Suomen Herppiharrastajat ry

Vaaralan talkootie 10 b
01230 Vantaa
Y-tunnus: 2550994-6
Pankkiyhteys: Nordea FI44 1237 3000 1189 24

www.herppi.net
[email protected]

Herppi.net

Suomen suosituin matelijafoorumi.

keskustelu.herppi.net
[email protected]


Ylös