Älä osta paperitonta matelijaa - tiedä eläimen alkuperä!

Hahmokuva

SHH ry, puheenjohtaja

[email protected]
→ Tiedotteet → Uutiset

Suomen Herppiharrastajat ry
Suomen Herppiharrastajat ry. ©

Suomen Herppiharrastajat ry on valinnut vuodelle 2015 tärkeän teeman:
Älä osta paperitonta matelijaa - tiedä eläimen alkuperä!
Teemavuoden avulla haluamme tuoda esille sekä ostajan että myyjän vastuuta eläinkaupassa.

Kun eläimelle annetaan kaupantekohetkellä mukaan alkuperätodistus, se antaa ostajalle varmuuden eläimen alkuperästä ja iästä. Se osoittaa myös, että myyjä on asiantunteva kauppakumppani, joka tietää mitä myy ja jota kiinnostaa mistä hänen myymänsä eläimet ovat alun perin tulleet. Alkuperätodistuksesta tai viranomaistodistuksista voidaan vielä myöhemminkin tarvittaessa tarkistaa eläimen tarkka lajimääritelmä, alkuperä ja ikä.

Matelijoiden kohdalla salakuljetusta tapahtuu paljon ja se omalta osaltaan heikentää monen luonnossa uhanalaisen matelijalajin menestymisen mahdollisuuksia huomattavasti. Jos ostamallesi eläimelle ei kaupantekohetkellä ole papereita, se voi olla salakuljetettu, laittomasti kasvatettu tai luonnosta pyydetty. Vaikka itse eläimen alkuperään ei liittyisikään laittomuuksia, voi sen välittänyt taho kuitenkin toimia jossain tilanteessa lain vastaisesti.

Testudo Hermanni boettgeri - Elina Hirvonen

Kreikanmaakilpikonna, Testudo hermmanni bottgeri, kuulluu CITES A-liitteen lajeihin ja vaatii lain mukaan Suomen ympäristökeskuksen myöntämän EU-todistuksen.
Kuva, Elina Hirvonen.

 

Leopardigekko, Eublepharis macularius, ei ole CITES-säädelty laji, mutta tämänkin lajin kohdalla alkuperätodistus on tärkeä ja siihen voidaan merkitä mm. yksilön värimuotoon vaikuttavia perintötekijöitä. Kuva, Jared Mäenpää.

Ostamalla eläimen ilman alkuperätodistusta saatat tietämättäsi kannattaa epäeettistä eläinkauppaa.

Teemavuoden aikana SHH ry tuo tätä tärkeää asiaa esille monin eri keinoin. Tulemme puhumaan asiasta lemmikkialan messuilla ja muissa tapahtumissa. Kehitämme edelleen yhdistyksen omaa kasvattajarekisteriä, johon kaikki suomalaiset matelijoiden, sammakkoeläinten ja selkärangattomien kasvattajat voivat liittyä tietyin ehdoin. Tarjoamme harrastajille kaiken tietomme ja kokemuksemme asiasta ja haluamme korostaa papereiden tärkeyttä myös matelijoiden kohdalla.

Yhteystietomme

Suomen Herppiharrastajat ry

Vaaralan talkootie 10 b
01230 Vantaa
Y-tunnus: 2550994-6
Pankkiyhteys: Nordea FI44 1237 3000 1189 24

www.herppi.net
[email protected]

Herppi.net

Suomen suosituin matelijafoorumi.

keskustelu.herppi.net
[email protected]


Ylös